Orădeanca este doctor în biologie şi face cercetare pe culturi de plante in vitro. Tema lucrării ei de doctorat este cercetarea culturilor de ţesuturi vegetale.
PROFIL
NĂSCUTĂ. 21 noiembrie 1974 Marghita, judeţul Bihor
EDUCAŢIE. Facultatea de Ştiinţe – specilizarea Biologie-Chimie
FAMILIE. Căsătorită, are o fetiţă
Adriana spune că nu s-a gândit că va ajunge să fie doctor în biologie şi profesor, dar că acest drum pe care l-a ales i se potriveşte de minune. Ea a terminat liceul sanitar şi a lucrat ca asistentă medicală cu jumătate de normă la Spitalul de Neuropsihiatrie din Oradea, timp de patru ani.
În aceeaşi perioadă s-a înscris la facultatea de ştiinţe. „Am vrut să-mi pun mintea să muncească, am vrut o provocare şi m-am înscris la Facultatea de Ştiinţe, specializarea biologie-chimie. Mi-a plăcut foarte mult şi fără să mă gândesc în primul an la asta, după ce am terminat facultatea am făcut şi doctoratul în biologie. Acum predau la facultate, studenţilor din anii terminali, biotehnologie vegetală şi generală şi fac cercetare”, spune Adriana.
Trandafir in vitro
Adriana şi-a făcut lucrarea de doctorat pe tema, cercetare pe culturi de ţesuturi vegetale, sub îndrumarea unei profesoare de la Cluj, iniţiatoarea culturilor in vitro în România, care a venit la Oradea când ea era studentă.
„Profesoara ne-a ales pe câţiva studenţi din ani diferiţi şi ne-a îndrumat spre cercetarea culturilor in vitro. Mi-a plăcut foarte mult şi de aceea mă ocup şi acum de cercetare la modul foarte serios”, spune orădeanca.
Adriana munceşte ca şi botanist în Laboratorul de botanică şi biotehnologie din Oradea, unde studenţii au posibilitatea să cerceteze şi să studieze realizarea culturilor in vitro.
„Avantajul culturii in vitro este faptul că putem obţine o plantă într-un timp mult mai scurt decât ar creşte planta respec