medic primar urolog, cu specializare in neurourologie, Spitalul Dr. D. Gerota - Bucuresti
Invadati de bacterii
- De la o vreme incoace, moda pare sa cuprinda si bolile, scotandu-le la defilare, pe rand. Un nedorit loc de frunte in topul suferintelor cu raspandire de masa il ocupa cistitele, o boala care le chinuie mai ales pe femei. Cum se explica frecventa acestei afectiuni?
- Cistita este o boala infectioasa localizata la vezica urinara, caracterizata prin prezenta in urina a unor microbi. Calea de patrundere a bacteriilor in vezica urinara este intotdeauna ascendenta, prin uretra (canalul prin care urina este eliminata din vezica urinara). Bacteriile provin, de regula, din tractul digestiv. La defecare, acesti microbi avanseaza din zona perineala si pot patrunde usor in uretra. Boala este intalnita in special la femei, la care uretra este mai scurta, de numai patru centimetri, iar spatiul perineal (dintre anus si vagin) este foarte mic.
- Suntem mancati de bacterii, d-le doctor?
- In mod nor mal, urina este sterila (nu contine microorganisme sau bacterii) si nu poate da infectii ale vezicii urinare. Totusi, circa 40% din populatie face cistita. Simpla prezenta a microbilor in vezica nu duce automat la infectie; trebuie sa existe si cauze favorizante, care sa retina microbii mai mult timp acolo. Bacteriile se dezvolta in vezica urinara din mai multe motive: * Golirea inadecvata a vezicii - stagnarea urinei duce la aparitia infectiilor. * Retentia de urina in vezica - de vina pot sa fie anumite medicamente (de exemplu, antidepresivele), imobilitatea sfincterului vezicii, care nu se mai deschide complet, sau constipatia. Chiar si cea mai mica picatura de urina care nu a fost evacuata la timp poate contine bacterii! De asemenea, este posibil ca bacteriile sa se dezvolte in vezica urinara fara a da simptome, in sp