Tehnicile moderne corectează rapid viciile ochiului prin „sculptarea” corneei. Specialiştii explică diferenţele dintre metodele utilizate.
În prezent, tehnica laserului excimer permite remodelarea suprafeţei corneei. Acest laser emite pulsuri de înaltă energie, focalizate uniform şi concentrate, care nu penetrează sub cornee (nu afectează ţesuturile interne ale ochiului).
Dr. Iulian Burcin, medic oftalmolog, doctor în ştiinţe medicale şi asistent la Universitatea de Medicină „Carol Davila" din Bucureşti, şi profesorul Jean-Louis Arne, oftalmolog şi membru al Academiei Naţionale de Medicină din Toulouse, explică avantajele, dar şi diferenţele dintre cele două metode utilizate în prezent.
LASEK şi LASIK
Dr. Burcin arată că viciile de refracţie nu sunt practic afecţiuni oculare, ci variante ale ochiului normal. Corneea, prin puterea ei de refracţie de 40 de dioptrii, deviază traiectoria luminii, pentru ca aceasta să ajungă la retină. Procedeul corecţiei cu ajutorul laserului constă de fapt în „sculptarea" corneei pe zone cu adâncimea de câţiva microni. Spre exemplu, în tratamentul miopiei, corneea se subţiază cu aproximativ 13 microni pentru fiecare dioptrie. Din acest motiv, tratamentul cu laser este limitat de grosimea corneei fiecărui pacient. În general, pacienţii europeni au o grosime medie între 530 şi 550 de microni, adică 0,55 mm, ceea ce permite o corecţie de aproximativ -11D (dioptrii).
Metoda LASEK (Laser Epitelial Keratomileusis) este un tratament laser superficial - adică nu se pătrunde în interiorul ochiului - şi elimină posibilităţile unor complicaţii specifice tehnicii. Corneea umană are la suprafaţă stratul celulelor epiteliale (de circa 50 de microni grosime). Aceste celule se reîmprospătează la fiecare 7-10 zile. În tehnica superficială LASEK, după o anestezie cu picături, se ridică straturile de celule, iar laserul modele