Târgu-Mureşul ar putea avea cel de-al doilea centru antigrindină din ţară. Şeful Direcţiei Antigrindină din cadrul Ministerului Agriculturii, Gheorghe Florescu a declarat că centrul ar putea deveni funcţional la sfârşitul anului 2011.
Este un prim pas dintr-un proiect mai ambiţios după cum spune Florescu. "Intenţionăm să funcţionăm pe cinci centre zonale, pe toate zonele importante din România: în Muntenia, în Moldova - la Iaşi. Intenţionăm ca în acest an să funcţionăm parţial, la Cotnari - după care în Transilvania, la Târgu Mureş, centrul de coordonare va fi aici. Suntem în faza de proiecte recepţionate, studii de fezabilitate, urmează să implementăm sistemul de construcţie-montaj. Urmează pentru Banat, la Timişoara. Până în 2014-2015 să putem spune că funcţionăm la nivel naţional", a afirmat şeful Direcţiei Antigrindină.
Al doilea centru din ţară
Deocamdată, singurul centru antigrindină din ţară funţionează în Prahova şi acoperă circa 100 de mii de hectare. Florescu a precizat că, dacă se rezolvă litigiul dintre Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală şi Staţiunea de Cercetare Pomicolă, patronată de Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Siseşti" , în două-trei luni se poate începe execuţia propriu-zisă noului centru antigrindină.
Şeful Diecţiei Agricole Mureş, Liviu Timar, a precizat, la rândul său, că, în urma discuţiilor cu reprezentanţii Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Siseşti", se aşteaptă ca situaţia terenului pentru Centrul antigrindină să fie rezolvată în cel mai scurt timp.