Gabriel Gachi: „Sâmbăta trecută, străzile din jurul Liceului de Informatică din Iaşi s-au blocat din cauza puhoaielor de maşini”. Sursa: EVZ
S-au creat dopuri în intersecţiile aleilor înguste din Copou şi câţiva şoferi erau să se bată. În Iaşi, acest lucru se întâmplă doar când joacă Poli şi, de fapt, doar la câteva derby-uri. Acum nu fotbalul îi scosese pe oameni din casă şi nici nu venise Lady Gaga în oraş.
Era un simplu test de matematică pentru clasa a IV-a. Dar mii de părinţi şi-au trimis copiii la acest examen şi la fel vor face în săptămânile următoare. De câţiva ani, lunile martie-aprilie reprezintă sezonul concursurilor de selecţie în gimnaziu. E un fenomen care nu are corespondent în România.
Sâmbătă, holurile de la Informatică erau supraaglomerate, pe scările înguste părinţi şi copii înfofoliţi se frecau unii de alţii, care în sus, care în jos, în căutarea sălilor în care fuseseră repartizaţi. Despre aşa ceva nu vi se va povesti de obicei în ziare.
E un subiect anost, ceva cu nişte tocilari şi cu nişte părinţi care scapă, poate, de frustrarea propriilor neîmpliniri. Dar nu este vorba de o toceală fără sens. Spre deosebire de olimpiadele şcolare, atributul concursurilor de primăvară este participarea masivă a elevilor de-a patra. La olimpiadă merg cei mai buni 2-3 copii dintr-o clasă; în schimb, la aceste selecţii vin clase întregi, nu lipseşte aproape nimeni.
Părinţii îşi încurajează copiii să participe nu pentru a obţine un loc la acea şcoală (Informatică în cazul descris), ci doar pentru a-şi măsura forţele şi pentru a se obişnui cu spiritul unei competiţii. Mişcarea a pornit cu 10-15 ani în urmă, când un singur liceu, sufocat de solicitări de înscriere, a inventat un concurs de selecţie.
Acum, aproape toate şcolile şi liceele bine văzute din Iaşi (circa 10-15 la număr) organize