Te simţi mereu obosit? Eşti deseori irascibil? Ai dificultăţi la concetrare, dureri de cap şi uiţi chestii importante? Manifeşti un dezinteres pronunţat faţă de sex? Ai poftă să ronţăi ceva sărat şi eşti dependent de cafea sau alte băuturi energizante?
Specialiştii au analizat toate aceste simptome cauzate de stresul vieţii cotidiene şi au ajuns la concluzia că tot mai mulţi oameni ai societăţii moderne suferă de Sindromul Oboselii Adrenale (Adrenal Fatigue Syndrome).
Această afecţiune este considerată sindromul "secolului al XXI-lea", relatează cotidianul britanic "Daily Mail". Oboseala adrenală a fost atestată din 1855, de către Thomas Addison, însă Organizaţia Mondială a Sănătăţii i-a recunoscut existenţa abia în 2008. Sindromul reuneşte o paletă largă de simptome care sunt greu de atribuit unei singure probleme medicale clasice.
Oboseala adrenală intervine când glandele adrenale situate deasupra rinichilor sunt suprasolicitate. Acestea produc un hormon denumit "cortisol", care ajută organismul să facă faţă, pe perioade scurte, stresului la care este supus.
Însă, stilul actual de viaţă face ca aceste glande să fie solicitate până la epuizare, în condiţiile în care trăim într-o societate în care factorii de stres sunt din ce în ce mai frecvenţi, persistând pe perioade îndelungate de timp.
Află care sunt cauzele şi cum se manifestă “Sindromul secolului al XXI-lea”