Pieţarii din Timişoara spun că mor de frig în hale neîncălzite, cu toate că plătesc zilnic taxe de sute de lei.
Mulţi dintre pieţarii vechi ai Timişoarei trec printr-un calvar de la începutul lunii noiembrie, până în primele zile ale lunii martie. Chiar şi de 20 de ani servesc comunitatea cu produse proaspăte, fără E-uri, dar frigul şi mizeria din marile pieţe i-au îmbolnăvit. Problema este că cea mai ieftină masă în piaţă costă 100 de lei, iar cea mai scumpă chiar şi câteva mii de lei. Indiferent de taxa achitată, vânzătorii spun că toată iarna muncesc chiar şi la -12 grade celsius, iar profitul personal se duce aproape tot pe medicamente.
„De şase ani aştept să se construiască o piaţă nouă, aici în Iosefin, dar până acum nu am auzit decât promisiuni şi planuri ambiţioase. În timpul ăsta, eu stau aici şi îmi bat joc de propria sănătate, ca să am ce să pun pe masă”, a spus Lazăr Simuţ, în vârstă de 56 de ani, unul dintre cei mai vechi pieţari din Iosefin.
Viorel Bogdan, de 40 de ani, un alt vânzător din Piaţa Iosefin spune că, de multe ori, în halele comuniste ale Timişoarei e mult mai frig decât în exterior, iar hainele groase pe care sunt nevoiţi să le poarte comercianţii jumătate din an nu fac altceva decât să le aline un pic suferinţa.
„Meseria noastră e grea. Plătim bani mulţi, suntem controlaţi la sânge, ne aprovizionăm aşa cum putem, iar pe deasupra mai suntem şi batjocoriţi. Jumătate din plafonul halei e perforat, uşile de acces sunt non-stop deschise, iar vântul bate ca în Siberia”, se plânge Viorelm Bogdan.
Teoretic, municipalitatea are planuri pentru reamenajarea pieţei, doar că, practic, nu există fonduri.