Numarul militiilor patriotice din Statele Unite a crescut vertiginos intr-un singur an, potrivit uneia din cele mai active organizatii de aparare de drepturilor omului din America, Southern Poverty Law Center (SPLC). Fondata in 1971 la Montgomery, in Alabama, de catre juristul Morris Dees, in scopul apararii in justitie a militantilor drepturilor civice, SPLC publica in fiecare an un raport despre grupurile extremiste americane, relateaza ziarul Le Monde, citat de Agerpres.
De la 149 grupuri patriotice activiste in 2008, s-a trecut la 512 din care 127 militii paramilitare in 2009, o crestere de 244%. Aceasta cifra nu ia in considerare grupurile numite "patriotice", care implica un angajament impotriva "noii ordini mondiale". Referindu-se la toate grupurile al caror obiectiv este ura, SPLC avanseaza o cifra ingrijoratoare, 932 de grupuri active in 2009.
"Dreapta radicala americana" poate fi, in functie de imprejurari, homofoba, segregationista, antiguvernamentala, iudeofoba, arabofoba, sinofoba, latinofoba, xenofoba, conspirationista, anti-socialista, neo-nazista, o combinatie din unele dintre aceste fobii sau toate la un loc. Bazandu-se pe nemultumirea tot mai mare a unor segmente ale populatiei americane generata de recentele convulsii politice, demografice si economice, activistii grupurilor patriotice revin pe scena. De la masacrul de la Waco din 1993 (86 de morti) si atentatul din Oklahoma City din 1995 (168 de morti), acestia devenisera discreti.
Pentru aceasta dreapta, administratia Obama reprezinta un cumul de vicii, incepand cu culoarea presedintelui. Toate atacurile populiste sunt concentrate impotriva guvernului american, care este calificat drept "socialist", care suna ca "bolsevic" in franceza, sau "fascist". Totul se produce pe fondul unei ingrijorari crescande a americanilor legata de starea natiunii lor. Intr-un sondaj