Dacă îl întrebi câţi ani are, îi place să spună 264. În buletin, are abia 26. Indianul Somen Debnath este în al şaselea an de călătorie, iar cele patru biciclete l-au purtat din ţara sa natală până în România.
1 /.
„Cu bicicleta în jurul lumii, pentru prevenirea SIDA şi o viaţă paşnică”, scrie pe o plăcuţă montată aripa din faţă a bicicletei. Somen vine dintr-o familie săracă din localitatea indiană Basanti, din Bengalul de Vest. Nu e indianul tipic, cel care ajunge în casele noastre prin filmele produse la Bollywood. Are ochi mari, rotunzi şi naivi, părul lung şi oarecum ondulat, iar barba neagră şi destul de mare îl face cât de cât bărbat. Altfel, ai zice că este un copil plecat de acasă să îşi ia lumea în cap.
Povestea călătoriei lui a ajuns la momentul simetriei. Primul semn că aceasta e menirea lui a apărut cu şase ani înainte să plece, iar acum priveşte înapoi la cei şase ani pe drum.
„Toată lumea se ferea de el, ca de ceva otrăvit”
Până la 14 ani, Somen era un copil care iubea să călătorească de unul singur în natură. După şcoală, colinda pe la marginea periculoaselor păduri de mangrove, iar acasă ajungea abia când Soarele îşi terminase tura pe cer. Se arunca într-un mic iaz din apropierea casei, ieşea ud leoarcă şi fugea spre casă, unde îl aştepta masa.
Atunci, a citit un articol într-un ziar, pe care avea să îl decupeze şi să îl recitească de sute de ori. Ştirea spunea scurta poveste a unui copil bolnav de SIDA, abandonat lângă o unitate medicală din Calcutta. „Toată lumea se ferea de el, ca de ceva otrăvit”, îşi aminteşte acum Somen. Se gândea că, chiar dacă acel copil i-ar fi fost duşman, nu l-ar fi abandonat acolo.
Apoi, s-a interesat ce înseamnă virusul HIV, cum se răspândeşte el. „La 16 ani, nici nu ştiam ce înseamnă contact sexual - spune Somen-, iar când am mers la Organiz