Persoanele care sufera de obezitate prezinta un risc crescut de a suferi de depresie, iar persoanele depresive prezinta risc mai mare de a deveni obeze. “Exista o relatie de reciprocitate, in timp, intre depresie si obezitate”, arata dr. Floriana S. Luppino, reprezentant al Centrului medical al Universitatii din Leiden, Olanda, citata de Reuters.
Dr. Luppino si echipa sa au realizat o analiza bazata pe datele a 15 studii, care arata ca obezitatea creste cu 55% riscul de depresie, in cazul persoanelor considerate initial sanatoase psihic, in timp ce depresia creste cu 58% riscul ca o persoana cu greutate normala sa devina obeza. De asemenea, un alt studiu realizat recent de Institutul national pentru sanatate mentala a demonstrat ca unul din patru cazuri de obezitate este asociat cu tulburari anxioase.
Mai mult, obezitatea pare a provoca mai mult decat simple stari depresive si se dovedeste a fi unul din factorii declansatori ai depresiei clinice. “Excesul de greutate si obezitatea pot induce nemultumire fata de propriul corp si scaderea respectului de sine”, sustine dr. Luppino, “in special in statele occidentale, unde corpurile subtiri sunt adesea considerate un ideal de frumusete”. In plus, depresia poate duce la cresterea in greutate si din cauza efectelor secundare ale medicamentelor antidepresive, care interactioneaza cu sistemul endocrin.
Analize mai aprofundate au aratat ca legatura dintre obezitate si aparitia depresiei este mai accentuata in randul americanilor decat in randul europenilor.
Atat depresia cat si obezitatea sunt probleme majore, care afecteaza semnificativ sanatatea publica. Cercetatorii care au participat la realizarea studiului sunt de parere ca este necesara o mai buna colaborare intre specialisti, ceea ce implica monitorizarea greutatii persoanelor cu stari depresive, dar si monitorizarea starii p