L-au dat împreună jos pe Tăriceanu din fruntea PNL, au împărţit vreme de un an puterea, cu scrâşnituri de dinţi şi nemulţumiri reciproce, şi i-a îndepărtat neputinţa de a-şi separa frăţeşte "sferele" de influenţă în propriul partid. Crin Antonescu şi Ludovic Orban, protagoniştii unui tandem forţat în urmă cu un an, au devenit concurenţi şi s-au despărţit definitiv la ultimul congres liberal.
De ce s-au certat Antonescu şi Orban? O întrebare pe care şi-au pus-o mulţi dintre cei care urmăresc viaţa politică şi pentru care divergenţele dintre cei doi, până atunci combatanţi de aceeaşi parte a baricadei, păreau de neînţeles. Explicaţiile erau variate: orgoliu, principii, sfere de influenţă în partid, stiluri diferite, "s-a băgat Patriciu între ei" etc. Puţin din toate, probabil, i-a plasat pe cei doi pe poziţii ireconciliabile.
TANDEM FORŢAT
Jucători, până atunci, pe cont propriu, pe Antonescu şi Orban i-a unit, la finalul anului 2008, dorinţa de a-l detrona pe Călin Popescu Tăriceanu, care îşi ostilizase mare parte din liderii PNL în vremea mandatului de premier şi era învinuit că a lăsat partidul în opoziţie.
Şi Antonescu, şi Orban şi-au anunţat intenţia de a candida la preşedinţia partidului, la congresul de la începutul anului 2009, concurându-l pe Tăriceanu. Cum însă fostul premier încă mai controla partidul, Orban a calculat că e mai avantajos să-l sprijine pe Antonescu, aşa că a abandonat cursa pentru şefie şi a lansat tandemul preşedinte ş prim-vicepreşedinte.
Antonescu a înghiţit invenţia lui Orban ca pe o broască râioasă, a acceptat-o de facto pentru că îi maximiza şansele să devină preşedinte PNL, întrucât Ludovic Orban avea puterea de a întoarce filialele în favoarea lui, dar s-a dezis de ea în public. "Relaţia mea cu Orban e una colegială, dar între doi indivizi. Nu suntem la tandem. Eu dacă aş avea do