Comerţul cu flori este o tradiţie pe care neamul Gândac o transmite din tată în fiu. Dacă acum 60 de ani, bunicii vindeau doar flori de câmp, singurele care existau la acea vreme, acum moştenitorii lor fac comerţ cu flori din cele mai sofisticate.
Neamul Gândac este una dintre cele mai numeroase familii din comunitatea de romi din Gârcini, Săcele, care a găsit o reţeta ideală de a duce o viaţă decentă. A transformat comerţul cu flori, o tradiţie specifică romilor, într-o adevărată afacere, foarte profitabilă. Florile aduse de familia Gândac se găsesc în tot Braşovul.
„Capul" familiei este Ion Gândac, care, la 67 de ani, se laudă cu 9 copii, 48 de nepoţi şi 26 de strănepoţi. I-a învăţat pe toţi ceea ce el, la rândul lui, a învăţat de la bunici: să vândă flori. „Bunicul era muzicant, dar vindea şi flori. Se ducea în pădure, culegea bibinei, ghiocei, albăstrele, flori de «Nu mă uita», apoi le făcea bucheţele şi le vindea în oraş. Acum 60 de ani nu existau trandafiri sau garoafe. De când aveam 7 ani mergeam cu bunicul şi cu tata în diferite localuri şi vindeam şi eu bucheţele făcute din flori de pădure", îşi aminteşte Ion Gândac.
Îi plac toate florile
Tradiţia a menţinut-o vie, chiar dacă serviciul îi ocupa majoritatea timpului. „Am 29 de ani vechime în câmpul muncii. Am lucrat la Uzina Steagu Roşu şi IRTA, iar afacerea cu flori am derulat-o în paralel, cu ajutorul familiei", spune Ion Gândac.
În timp, Gândac a trecut de la florile de pădure la cele de seră, aduse de la Sere Codlea sau Sânpetru, iar acum şi de la depozite en-gros din Bucureşti. Bătrânul povesteşte că nu este deloc uşor să lucrezi cu florile. „Tot timpul trebuie să stai cu ochii pe ele, altfel mor. Trebuie mereu alimentate cu apă şi tăiate codiţele. De multe ori câştigi, de multe ori pierzi. Dacă iei planta din depozit şi e veche, atunci ea moare repede şi ai pier