75 la sută din copiii de până la 15 ani fac varicelă, cele mai multe cazuri înregistrându-se între lunile februarie şi aprilie. Femeile însărcinate, nou-născuţii, copiii cu vârsta peste 15 ani şi persoanele cu sistemul imunitar slăbit pot dezvolta o formă gravă a bolii.
Varicela, cunoscută şi sub denumirea populară de vărsat de vânt, este cea mai frecventă boală contagioasă manifestată prin urticarie. Deşi apare mai ales în cazul copiilor, ea poate deveni foarte contagioasă pentru toate persoanele care nu sunt imunizate.
„Varicela se întâlneşte pe tot parcursul anului, dar se manifestă mai frecvent iarna şi primăvara (februarie-aprilie). Adulţii care nu au avut varicelă în copilărie şi nici nu au fost vaccinaţi pot face boala dacă vin în contact cu o persoană bolnavă", afirmă Lăcrămioara Dobrin, medic specialist pediatrie în cadrul Centrului Medical Unirea (CMU).
Risc de pneumonie
Transmiterea bolii se face pe cale respiratorie, prin aer, prin strănut sau prin tuse de la persoanele bolnave. Mai rar, se poate transmite prin secreţii rezultate din ruperea veziculelor cutanate.
În general, în cazul copiilor sănătoşi, varicela nu este o boală severă. Cu toate acestea, varicela poate determina şi complicaţii. „Acestea pot consta în suprainfecţia bacteriană la nivelul leziunilor cutanate, în ataxia cerebeloasă acută (probleme de coordonare a musculaturii), de regulă uşoară şi rar întâlnită, în general la copii cu vârste mai mari, şi în pneumonia variceloasă, mai frecventă la adulţi", explică medicul Lăcrămioara Dobrin.
Nu luaţi antibiotice!
Pentru a limita riscul de complicaţii, este foarte important ca varicela să fie tratată corect. „Printre cele mai frecvente greşeli în ceea ce priveşte tratamentul varicelei se numără administrarea de antibiotice, afecţiunea fiind de natură virală.
Tratamentul corect constă în adminis