Lilia Ceban, o basarabeancă surdomută, susţine că nu obţine cetăţenie română pentru că nu poate intona „Deşteaptă-te, române!“. Lilia Ceban (35 de ani) a venit în România în urmă cu opt ani şi de atunci face demersuri pentru a fi declarată cetăţean român.
Tânăra originară din republica Moldova l-a cunoscut în 2002 pe Marian Raicu (44 de ani), un buzoian care este şi el tot surdo-mut. Prin intermediul unui interpret specializat în limbajul mimico-gestual, cei doi ne-au povestit că, după ce s-au întâlnit şi s-au plăcut, au hotărât să locuiască împreună în România, acasă la el. Trăiesc împreună de opt ani, au doi copii, dar cetăţenia rămâne un vis îndepărtat.
Printre lacrimi, Lilia spune că, după nenumărate demersuri pe care le-a făcut la Ambasadele României şi Moldovei, i s-a adus la cunoştinţă, în final, că pe lângă plata unei taxe, ar mai trebui să cânte şi imnul de stat.
Nu şi-a văzut familia de zece ani
„Mi-au tot spus că se rezolvă, să mai aştept şi să am răbdare, dar că oricum, la finalul demersurilor ar trebui să intonez şi imnul României. Sufăr foarte mult pentru că de zece ani nu mi-am văzut familia. Îmi este teamă să mai depun actele încă o dată pentru că aş putea pierde banii pe taxă", povesteşte, prin interpret, Lilia.
Ionica Tarău, şefa Asociaţiei „1 iunie" din Buzău, organizaţie care se ocupă de apărarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, spune că Lilia a fost descurajată atât de răspunsurile primite de la Ambasadă, cât şi de întâlnirea pe care a avut-o la comisia Camerei Deputaţilor.
Procedură complicată
„Anul trecut ne-am dus la Camera Deputaţilor, la Comisia de Muncă şi Protecţie Socială. Domnii care erau acolo s-au arătat foarte binevoitori să o ajute pe Lilia Ceban, dar s-a dovedit că lucrurrile sunt foarte complicate", povesteşte Ionica Tarău.
„Ne-au preluat deputaţii Gelu Vişan şi Silviu Prigoan