Noile generaţii de electronice îşi pierd "personalitatea" expuse pe raftul hipermarketurilor sau chiar al magazinelor de profil. Spaţiul de locuit este un mediu în care televizorul sau sistemul audio-video trebuie să se integreze "natural". Barcelona. Casa Mila ("La Pedrera") pe Bulevardul Passeig de Gracia nr. 92. Amenajarea podului arată şi a muzeu "explicativ" Antoni Gaudi. Câteva vitrine cuprind elemente marine care l-au inspirat pe genialul artist catalan: de la cochilii de melci la schelete care te trimit la atlasul zoologic, vegetaţie subacvatică de sorginte mediteraneană.
Pe moment, explicaţiile te ajută să "simţi viziunea". Nu trageţi, vă rog! Limbajul trebuie să fie cât mai elastic, pentru că, odată absorbit (ca o imersiune) de opera lui Gaudi, nici nu mai ştii dacă eşti pe pământ, în lumea căpitanului Nemo sau alături de Iona în chitul biblic (sigur, mai există şi o moştenire a goticului iberic, în special de la manuelinul lusitan).
Sunt piese de puzzle cultural care vin să te dezmeticească şi după vizita de la numărul 43 de pe acelaşi bulevard (Casa Batllo), acolo unde tot Gaudi ţi-a dat peste cap tot ce ştiai despre arhitectură, design de interior, o nouă valorificare a spaţiului de locuit. Viziune în care spaţiul de locuit pulsează o dată cu fiinţele care îl populează. Univers marin şi univers pur şi simplu. Casa nu mai e doar acoperişul de deasupra capului. Un tot care e mai degrabă "natural", şi nu "filosofic oriental".
Pe acest fundal şi-au proiectat designerii şi inginerii Philips noua concepţie despre electronicele de consum cu care să ne "umplem" viaţa în locuinţe sau timpul ("care este bani") din birourile erei digitale. Înainte de a se ridica imaginara cortină care să deschidă show-ul electronicelor şi electrocasnicelor, am asistat recent la Barcelona la un curs de design-decoraţiuni-artă modernă.