Vlad Stoicescu: „«Trişorii Europei» versus «nazismul economic» – iată premisele pentru a transforma o dramă a cifrelor, într-una a cuvintelor”. Sursa: EVZ
Coperta săptămânalului german ”Focus”, imortalizând-o pe Venus din Milo într-o ipostază postmodernă, cu degetul mijlociu ridicat provocator, a facut înconjurul Europei, stârnind zâmbete, alimentând ironii şi ridicând vizibil pulsul unei ţări aflate pe marginea prăpastiei.
Vorbim de Grecia, copilul-problemă al zonei euro şi bătaia de cap a unei Germanii pentru care integrarea europeană a început să însemne, tot mai mult, finanţarea greşelilor altora. Contribuabilul de la Berlin trebuie să scoată astăzi bani din buzunar pentru că cetăţeanul grec a făcut tot posibilul, în ultimii ani, să evite propriile obligaţii. Discuţia aţi mai auzit-o.
Grecia este pusă faţă în faţă cu cea mai teribilă criză din ultimele două decenii. Cifrele sunt importante şi seci: un deficit bugetar de aproape 13%, o rată a şomajului urcând cu paşi mari spre 20% şi un plan cât o speranţă firavă. La începutul lui 2010, s-a vorbit de cele o mie de zile de patimi prin care Atena trebuie să treacă pentru a-şi regla conturile cu propria tradiţie socială şi politică. Situaţia, au dovedit-o chiar măsurile adoptate de Grecia în urmă cu două zile, este mult mai rea. Cuvintele folosite de premierul Papandreou: „stare de război”.
Dincolo de ea, stau însă „arme” neconvenţionale şi un risc cu potenţial imprevizibil într-o Europă a cărei recesiune a provocat mult mai mult decât simpla scădere a unor parametrii economici. Zidurile pe care Bătrânul Continent a încercat să le fortifice în ultimele decenii se dovedesc inutile în faţa valului de intoleranţă. Povestea dezastrului elen e doar o filă, una care merită citită cu atenţie.
„Focus” i-a lovit pe greci cu propria istorie. O Venus din Milo, cu b