Atacurile orchestrate ale unei grupări afiliate al-Qaeda nu au reuşit să-i sperie pe irakieni, care s-au prezentat, ieri, în număr mare la secţiile de votare.
Două imobile din Bagdad au fost dinamitate şi multe oraşe au fost atacate cu mortiere. 38 de irakieni au murit şi peste 100 au fost răniţi în aceste atentate. Rachetele şi obuzele trase asupra Bagdadului au căzut inclusiv în cartierul numit de americani „Green Zone" (zona verde), unde locuiesc o mulţime de diplomaţi şi unde se află ambasadele Statelor Unite şi Marii Britanii. Mortierele au lovit şi alte oraşe, precum Fallujah, Ramadi, Samarra sau Tikrit.
„Atacurile sunt doar zgomote menite să-i sperie pe alegători, dar irakienii sunt oameni care rezistă la provocări şi nu se vor lăsa intimidaţi în acest fel", a prezis, încă de dimineaţă, premierul Nuri al-Maliki, citat de „Telegraph".
La scrutin au participat 86 de partide şi grupuri politice, care au propus aproximativ 6.200 de candidaţi pentru cele 325 de fotolii de parlamentari. Cei aleşi vor conduce Irakul şi după retragerea americanilor, ceea ce a mărit mult interesul pentru aceste alegeri. Votul de ieri a avut loc cu şase luni înainte de plecarea trupelor americane, care va începe în luna august, dar se va finaliza abia la sfârşitul anului 2011, după nouă ani de ocupaţie. Cum parlamentarii sunt aleşi pentru patru ani, cei desemnaţi acum vor conduce ţara încă doi ani după plecarea trupelor de ocupaţie.
A fost pentru a doua oră, de la invazia americană din 2003, când cei 19 milioane de irakieni cu drept de vot au fost aşteptaţi la urne în cele 18 provincii ale ţării. Spre deosebire de 2005, când au boicotat alegerile în semn de protest faţă de ascensiunea la putere a majorităţii şiite, acum şi sunniţii s-au prezentat masiv la urne.