Includerea Romaniei in noua arhitectura de securitate creste securitatea intregului spatiu european, a declarat ambasadorul Polonei la Bucuresti, Wojciech Zajaczkowski, adaugand ca alaturarea tarii noastre la scutul antiracheta nu a provocat reactii negative la Varsovia, intr-un interviu pentru NewsIn.
Wojciech Zajaczkowski a explicat ca Polonia nu a avut nicio reactie oficiala in legatura cu cooptarea Romaniei in gazduirea scutului antiracheta, deoarece este un proiect american. In plus, Wojciech Zajaczkowski a precizat ca Varsovia doreste ca acest sistem sa fie cat mai eficient posibil.
Dupa ce administratia Obama a anuntat schimbarea planului pentru scutul antiracheta din Europa, discutiile de la Varsovia au vizat in special ezitarea Guvernului american, existand intrebari in legatura cu ceea ce urmeaza sa se intample cu proiectul initiat de fostul presedinte George W. Bush, care prevedea cooptarea Poloniei si Cehiei pentru gazduirea elementelor scutului antiracheta, a spus ambasadorul.
Polonia ramane in continuare in planurile SUA privind scutul antiracheta, decizia includerii Romaniei neinsemnand excluderea Poloniei, a subliniat Wojciech Zajaczkowski. Intre Varsovia si Washington exista in continuare contacte si consultari privind acest proiect. Diplomatul a amintit ca Varsovia urmeaza sa gazduiasca incepand din aprilie primele baterii de rachete Patriot, care vizeaza asigurarea securitatii spatiului aerian polonez, dar, in opinia sa, perspectiva gazduirii receptorilor de rachete de tip SM-3 este deocamdata una indepartata.
In ceea ce priveste includerea Romaniei in noua arhitectura de securitate, ambasadorul Poloniei la Bucuresti afirma ca aceasta "creste securitatea intregului spatiu european".
Intrebat despre reactia Rusiei la decizia Poloniei de a se alatura scutului american antiracheta, Wojciech Zajacz