Banca Comercială Română (BCR) are alocate aproape 216 milioane de euro pentru programul „Prima Casă 2", fiind instituţia financiară cu cel mai mare plafon din ţară.
Aproape o sută de dosare sunt în curs de aprobare pentru credite prin programul „Prima Casă 2", semnarea lor fiind estimată pentru prima săptămâna de derulare a programului. O treime din dosarele în curs de aprobare la BCR în acest moment sunt din Bucureşti, restul fiind aplicaţii din provincie. În prezent, valoarea medie a unui împrumut solicitat se situează în jurul a 50.000 euro în Capitală şi 37.000 euro în provincie.
Astfel, la o valoare medie a unui credit de 41.000 euro (media în cadrul programului primei ediţii a programului „Prima Casă"), BCR ar putea acorda peste 5.000 de credite. Banca acordă împrumuturile la o dobândă de 4,6% pe an, fără comisioane lunare sau de acordare.
BCR a fost liderul programului „Prima Casă 1", cu peste 8.000 de credite acordate, în valoare toatală de peste 330 de milioane de euro.
Fond de garantare 700 de milioane de euro
Pentru anul în curs, fondul de garantare pentru Prima Casă este de 700 de milioane de euro. Potrivit modificărilor la program, operate de Guvern în luna februarie, creditul pentru cumpărarea unei locuinţe prin „Prima Casă" va fi garantat în limita a 60.000 euro pentru imobile vechi ori deja începute şi 70.000 euro pentru locuinţe cu lucrări încă neîncepute, iar cumpărătorii organizaţi în asociaţii vor avea o garanţie de câte 75.000 euro, tot pentru case noi. Anterior modificării, creditele bancare contractate prin acest program pentru locuinţe, indiferent de anul construcţiei, au fost garantate de stat în limita a 60.000 euro.
Bănci noi în program
Celor 19 instituţii de credit înscrise în program încă din 2009 li s-au alăturat Banca Carpatica şi Romanian International Bank (RIB). Deşi statul a stab