Sistemul de pensii private din Romania a obtinut pana acum rezultate peste asteptarile initiale, considera specialistii Ministerului Finantelor Publice (MFP), in cadrul Programului de Convergenta al Romaniei, document obtinut de Wall-Street.
"Criza economica a demonstrat ca dezvoltarea sistemelor private de pensii reprezinta o alternativa viabila. Desi sistemul privat romanesc a fost implementat recent (Pilonul II de pensii pirvate obligatorii functioneaza din mai 2008, iar Pilonul III de pensii private facultative din a doua jumatate a anului 2007), evolutia acestora este peste asteptarile initiale", se arata in document. Raportul prezinta evolutia economica si financiara a Romaniei din ultimii ani, precum si prognozele pentru urmatorii 3 ani, pana in 2012 inclusiv.
In decembrie 2009 fondurile de pensii obligatorii administrate privat (Pilonul II) au raportat un numar de la 4,9 milioane participanti, in crestere cu 8,4% comparativ cu sfarsitul anului 2008. Activele nete administrate de fondurile de pensii s-au triplat fata de sfarsitul anului 2008. Pilonul III – schema de pensii facultative administrate privat a inregistrat un numar de participanti la sfarsitul anului 2009 de peste 187 mii, cu 25% in plus fata de sfarsitul anului 2008.
Finantele noteaza si rezultatele unor studii internationale in domeniul pensiilor. "Potrivit studiilor realizate de OECD si FIAP (Federatia Internationala a Administratorilor de Fonduri de Pensii), sistemele de pensii private obligatorii similare celui romanesc au inregistrat de la lansare si pana in prezent performante investitionale mult peste rata inflatiei, fara a fi obligate prin lege sa garanteze depasirea inflatiei.
Studiul demonstreaza ca, in contextul actualei crize financiare si economice, sistemele publice de pensii sunt mult mai putin sustenabile decat sistemele bazate pe capitaliza