» Casele de Ajutor Reciproc nu mai sunt demult simple asocieri de angajati ai unei intreprinderi. Ele au devenit o afacere in toata regula, mici banci care au inceput deja sa-si dezvolte retele de agentii si filiale. Dobanzile la imprumuturi sunt mult mai mici decat la banci.
Pasul inapoi facut de banci in ceea ce priveste creditarea populatiei a insemnat un mare pas inainte pentru alte forme de finantare. Produsele pe care le ofera CAR sunt asemanatoare cu depozitele sau creditele de nevoi personale de la banci, dar sunt mult mai avantajoase. In plus, CAR ofera credite special construite pentru restantieri. "Daca vrei sa-ti iei o casa, nu te imprumuti la CAR. Daca vrei sa-ti petreci vacanta in strainatate sau daca ai nevoie de bani pentru scoala copilului, de exemplu, conditiile sunt insa mai bune decat la orice banca. Suma medie pe care o imprumutam este de aproximativ 970 de euro", comenteaza Florin Simion, directorul executiv al FEDCAR, organismul reprezentativ al Caselor de Ajutor Reciproc, ai carui membri au acordat anul trecut imprumuturi de peste 27 milioane de euro. Potrivit acestuia, clientul clasic al CAR este o persoana medie in toate privintele. Un om intre doua varste, de obicei barbat, care obtine venituri in jurul salariului mediu pe economie, adica aproximativ 1.300 de lei in prezent. In ultima vreme insa, dupa cum ne spun si angajatii unei CAR din Capitala, vin foarte multi tineri care imprumuta sume de pana la 500 de euro, pentru perioade scurte de timp.
Economisire-creditare. Clientii sunt, de fapt, actionari
Pentru ca am vrut sa vedem ce trebuie facut pentru a lua un imprumut de la CAR, ne-am deplasat la fata locului si am ales ca tinta chiar cel mai mare jucator de pe piata – CAR FAUR, o institutie financiara nebancara cu patru sucursale in Bucuresti, care a fost cladita din ruinele fostei fabrici "23 August". Am afl