Andrei Chiliman şi Relu Fenechiu sunt doi dintre liderii PNL care şi-au consolidat influenţa în urma congresului. Alegerile interne din PNL au polarizat atenţia în jurul victoriei lui Crin Antonescu în faţa lui Ludovic Orban, cu 986 voturi contra 357.
Pe lângă un nou mandat în fruntea PNL, până în 2012, Antonescu a obţinut şi votul congresului pentru o echipă pe care el a format-o. Congresul a însemnat şi creşterea influenţei unor vicepreşedinţi sau intrarea în conducere a unor nume noi.
Cum s-au mişcat greii PNL
Vicepreşedintele Relu Fenechiu a fost unul dintre liderii PNL care şi-au consolidat influenţa. El a fost cel care a ieşit la rampă cu propunerea de a face alegeri pe bază de moţiune şi de a elimina postul de prim-vice preşedinte, deţinut de Ludovic Orban.
În momentul respectiv, Antonescu se hotărâse deja să facă alegeri pe bază de moţiune şi încerca să îl convingă pe Orban să accepte să fie numărul doi în echipa sa.
Nu există nicio dovadă că Fenechiu i-ar fi ridicat mingea la fileu lui Antonescu, dar cert este că declaraţiile sale l-au iritat, la vremea respectivă, pe Ludovic Orban şi au crescut presiunea asupra acestuia. În tabăra învingătorilor se situează şi Norica Nicolai.
Faptul că Antonescu i-a trasat, printre atribuţii, relaţia cu diaspora, dovedeşte importanţa ei în mecanismul de partid .
PSD şi PNL au pierdut bătălia în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale în străinătate pe fondul lipsei de organizare în secţiile de votare. Vicepreşedintele Dan Radu Ruşanu are asigurate cinci voturi, în afară de al său.
În conducerea centrală a PNL au intrat trei vicepreşedinţi consideraţi drept „oamenii lui Ruşanu”: Mihai Voicu, Daniel Chiţoiu şi Lucian Iliescu, plus doi lideri din PNL Hunedoara, filială controlată de Ruşanu - şeful consiliului judeţean