Două firme din Craiova au făcut o tranzacţie cu o păşune montană fără valoare, pentru ca apoi să ceară o returnare de TVA peste o jumătate de milion de euro. Şi poate că afacerea ar fi ţinut, dacă n-ar fi fost arestat Genică Boerică.
Procurorii Serviciului Teritorial Craiova al DIICOT au dispus vineri trimiterea în judecată a unui grup de şapte persoane, într-un dosar ce priveşte o returnare ilegală de TVA de circa o jumătate de milion de euro. Cei şapte sunt: Aurelian Victor Mănescu, de 61 de ani, Mariana Neguţ (fostă Ghiţă), de 39 de ani, Marin Niţoiu, de 59 de ani, Marius-Costel Firulescu, de 30 de ani, Petre Stoiean, de 46 de ani, Maria Domnu, de 49 de ani, toţi din Craiova, şi Constantin Coman, de 45 de ani, din comuna Băbiciu, judeţul Olt. În sarcina lor, procurorii de la Crimă Organizată au reţinut săvârşirea unor infracţiuni care merg de la constituire de grup infracţional organizat şi spălare de bani, la înşelăciune, fals în declaraţii, fals intelectual şi fals la Legea contabilităţii.
Ancheta în acest dosar a durat şase ani, după ce doi experţi s-au retras înainte de a finaliza expertiza contabilă, iar al treilea a fost sancţionat pentru comportamentul său, prin care împiedica evoluţia anchetei.
Teren scumpit de 10.000 de ori într-o zi
Istoria afacerii supranumite de poliţişti „Muntele de aur“ începe prin anul 2002, când trei persoane respectabile din Craiova - doctorul Ion Rogoveanu, respectiv avocaţii Felicia Gună şi Silviu-Emil Preoteasa - au fost convinse de către o anume Manuela Roman să achiziţioneze suprafeţe de teren în comuna Budeşti, judeţul Maramureş, în schimbul unor importante sume de bani. Unii dintre ei crezuseră că achiziţionează un teren bogat în minereu folosit în industrie, dar, de fapt, era vorba doar de nişte fâneţe, al căror subsol oricum nu aveau cum să-l exploateze, întrucât bogăţiile subsol