A început să adune vechituri în urmă cu 40 de ani. Se mândreşte cu piese rare, realizate atât de meşteri populari, cât şi de pictori de renume. Printre obiectele de artă colecţionate de sucevean se numără tablouri semnate de Octav Băncilă, Nicolae Olinescu, Horia Bernea şi Iosif Iser. De altfel, este un fin cunoscător al pictorilor români. „Pentru a avea succes în domeniu trebuie să citeşti multe cărţi şi să ştii date despre autorii tablourilor“, detaliază Costel.
Există 134.000 de pictori români care au studii superioare, a continuat să explice colecţionarul, subliniind că nici măcar un critic de artă nu poate şti acest lucru dacă nu caută informaţii stricte pentru că arhivele universităţilor sunt incomplete.
Adună exemplare rarisime
Este atât de îndrăgostit de obiectele frumoase încât colecţionează şi cărţi rare care au apărut în ediţii limitate. „Cartea «I. L. Caragiale - Momente şi schiţe» are o vechime de 58 de ani şi este în stare perfectă. Aceasta a fost tipărită în doar 4.000 de exemplare, la împlinirea a 100 de ani de la moartea scriitorului şi eu am reuşit să cumpăr un exemplar de la al treilea proprietar care a avut grijă de carte. Acum ea costă 100 de euro“, a declarat colecţionarul.
Cele mai dragi obiecte colecţionate de Costel în decursul celor 40 de ani de activitate în domeniu sunt icoanele ruseşti pictate cu foiţă de aur. „Am călătorit în toată lumea pentru aceste icoane. Îmi plac atât de mult pentru că sunt lucrate foarte frumos, culorile şi luminozitatea te atrag. Pictorii au dat dovadă de măiestrie realizând capodopere de artă cu detalii foarte bine scoase în evidenţă de natura umană“, spune Costel.
Din perspectiva lui, Moscova reprezintă leagănul culturii şi al artei europene. „Am făcut sute de călătorii în Rusia şi nu mă plictisesc niciodată de acele locuri. Deşi am fost aproape în toate capit