Constructorul Autostrăzii Transilvania va disponibiliza 1.915 angajaţi, în aprilie. Sursa: Codrin Prisecaru
Astăzi, conducerea Bechtel a discutat cu premierul Emil Boc despre restanţele pe care statul român le are faţă de companie. Premierul Emil Boc a declarat că la următoarea rectificare bugetară se vor găsi soluţii pentru plata restanţelor şi continuarea lucrărilor, astfel încât muncitorii să nu fie concediaţi.
Guvernul va mai achita o tranşă din datoria către Bechtel pentru lucrările executate până în prezent în luna aprilie, când Ministerul Transporturilor şi constructorul vor semna un protocol de continuare a lucrărilor. O soluţie pentru finanţarea acestora ar fi creditele de angajament stabilite în funcţie de volumul lucrărilor şi achitate după execuţie, potrivit unor surse oficiale, citate de Mediafax.
Presiuni
Boc a spus că una dintre priortăţi este păstrarea locurilor de muncă. Astfel, notificarea trimisă de companie către Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj poate fi o încercare de a forţa Guvernul să îşi achite debitele.
“Cred că lucrărilor vor continua şi că este vorba în demararea acestei proceduri doar de presiuni ale Bechtel pentru ca statul să îşi plătească datoriile restante. Sunt acţiuni pe care Bechtel le face în vederea urgentării primii banilor. Pe lista disponibilizărilor figurează şi liderii de sindicat şi nu cred că aceştia vor fi de acord să plece”, Daniel Don, directorul AJOFM Cluj, citat de Mediafax.
Conducerea Bechtel va analiza în următoarele luni care este necesarul de personal pentru continuarea lucrărilor, partea română apreciind că două treimi dintre muncitori vor fi păstraţi.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) are datorii de 214 milioane de euro faţă de Bechtel.
ŞTIRE