Scumpirile la medicamente anunţate de luna viitoare îi îngrijorează pe nemţenii în vârstă. Oamenii în vârstă sunt disperaţi deoarece cu pensii mici, iar tratamentele sunt costisitoare. Unii se gândesc să renunţe să mai ia pastile.
De la 1 aprilie medicamentele se scumpesc cu 6,25%. Majorarea preţurilor a fost dictată de evoluţia cursului valutar. Cei mai afectaţi vor fi oamenii în vârstă, care cheltuiesc mai mult de jumătate din pensie pentru tratamente. Creşterea este valabilă pentru toate produsele din Catalogul Naţional, în care sunt incluse 3.812 medicamente din import şi 1.230 româneşti.
„Majorarea este cauzată de evoluţia euro. Până acum, preţurile medicamentelor au fost stabilite pentru un euro cotat la 4 lei, însă de la 1 aprilie euro va fi cotat la 4,25 lei, fapt ce duce automat la o creştere a preţurilor percepute, mai ales pentru medicamentele de import“, a declarat farmacista Bianca Stanici.
„Nu vreţi să ştiţi cum este“
Nici preţurile medicamentelor fabricate în ţară nu au scăpat de majorări, acestea fiind aplicate încă de la începutul anului de anumiţi producători. În aceste condiţii, pensionarii pietreni susţin că încep să aibă palpitaţii de inimă numai când aud sau citesc despre scumpirea medicamentelor. Eu sunt îngrijorat pentru că nu ştiu cum se vor descurca dacă nu-şi vor mai permite, financiar, să-şi procure pastilele necesare sănătăţii.
„Am o pensie puţin mai mare de 700 de lei, deşi am lucrat o viaţă întreagă. Acum am probleme şi cu inima şi mai am şi colesterolul ridicat. Din banii ăştia trebuie să achit toate facturile, să-mi iau pastile de vreo 200 de lei pe lună şi să mai şi trăiesc. Nu vreţi să ştiţi cum este“, a spus îngrijorat Gheorghe Amăriuţei, în vârstă de 71 de ani.
Majoritatea pensionarilor urmează tratamente pentru probleme cardio-vasculare şi, deşi beneficiază şi de co