Nu doar sucurile acidulate indulcite sunt nocive dintilor, ci chiar vitaminele efervescente, au descoperit cercetatorii finlandezi. Dupa ce au testat 8 tipuri de astfel de vitamine, ei au ajuns la concluzia ca acestea sunt la fel de corozive ca si bauturile carbogazoase, acidulate sau indulcite, marind riscul de aparitie a cariilor, relateaza publicatia Daily Mail, citata de ziare.com.
In cadrul testelor, au fost lasati, timp de 100 de ore, mai multi dinti in bautura vitaminizata. La finalul experimentului s-a observat ca toti dintii erau demineralizati, inclusiv cei care statusera in apa in care se dizolvase calciul. Cel mai afectati au fost cei scufundati in Vitamina C. Din fericire, in viata de zi cu zi, dantura nu este expusa atat de mult. Daca, insa, vitaminele efervescente sunt luate zilnic, riscul aparitiei cariilor creste considerabil. Totusi, efectul este mai putin nociv decat in cazul bauturilor indulcite.
In toate cazurile, insa, nu se recomanda spalarea pe dinti in decurs de ora, pentru ca se risca indepartarea unui strat de smalt. Cel mai bine este sa se consume lactate sau ceai negru dupa vitaminele efervescente, suc sau limonada, acestea neutralizand acizii. La fel de buna este si guma de mestecat fara zahar, care va mari cantitatea de saliva. Nu doar sucurile acidulate indulcite sunt nocive dintilor, ci chiar vitaminele efervescente, au descoperit cercetatorii finlandezi. Dupa ce au testat 8 tipuri de astfel de vitamine, ei au ajuns la concluzia ca acestea sunt la fel de corozive ca si bauturile carbogazoase, acidulate sau indulcite, marind riscul de aparitie a cariilor, relateaza publicatia Daily Mail, citata de ziare.com.
In cadrul testelor, au fost lasati, timp de 100 de ore, mai multi dinti in bautura vitaminizata. La finalul experimentului s-a observat ca toti dintii erau demineralizati, inclusiv cei care statuser