Numărul elevilor străini care frecventează şcolile din Peninsulă a crescut de la 6% la 10% din total, iar fiii conaţionalilor sunt cei mai numeroşi dintre străini.
Cele mai recente date furnizate de Ministerul italian al Educaţiei arată că tot mai mulţi elevi străini vin să studieze în Peninsulă.
Numărul oficial al copiilor străini înscrişi în anul şcolar 2006/2007 a fost de 574.133, ceea ce reprezintă 6% din total. Potrivit aceloraşi date, creşterea numărului elevilor străini a determinat atingerea procentului de 10% din total în anul şcolar 2007/2008.
Şcolarii români repre-zintă 16,2% din toţi elevii de origine străină, în creştere cu 14,5% faţă de anul şcolar 2006/2007.
Studiul mai relevă că procentul elevilor de origine străină care frecventează şcolile publice şi rămân repetenţi este mai mare decât cel al italienilor: în medie, 4,5% din aceştia au repetat anul în 2007, faţă de cei 3,4% din elevii autohtoni. Ca o excepţie în rândul imigranţilor, elevii români se demonstrează printre cei mai pregătiţi, obţinând medii mai mari şi decât ale italienilor, în pofida diferenţelor culturale.
Într-un interviu acordat recent la „Adevărul", Monica Joiţa, directorul Institutului Cultural Român de la Veneţia, ne-a spus: „Elevii se confruntă nu atât cu o problemă de identitate, ci cu o alegere pragmatică: integrarea după terminarea studiilor în societatea în care trăiesc".