Manifestările dedicate împlinirii a 20 de ani de la lansarea Proclamaţiei de la Timişoara, considerată cel mai important document programatic apărut imediat după Revoluţia din 1989, încep mâine şi se vor încheia duminică.
La decernarea premiilor Societăţii Timişoara, care va avea loc sâmbătă şi a căror câştigători au fost nominalizaţi în luna noiembrie a anului trecut, şi-a anuţat prezenţa şi preşedintele Traian Băsescu.
Textul integral al proclamaţiei va putea fi ascultat în zilele de 11 şi 13 martie, când varianta originală citită în urmă cu 20 de ani va fi proiectată pe un ecran gigantic în Piaţa Operei.
Proclamaţia de la Timişoara, care cuprinde 13 puncte, a fost lansată în 11 martie 1990, atunci cînd textul ei a fost lecturat de George Şerban, unul dinte iniţiatorii ei, din balconul operei timişorene, în faţa a peste 20.000 de oameni. Ea a fost adoptată imediat de Consiliul Local Timişoara şi apoi de sute de organizaţii civice şi politice, publicaţii şi personalităţi ale vremii.
Cel mai controversat punct al proclamaţiei, punctul 8, care interzicea dreptul la candidatură, pentru trei legislaturi consecutive, pe orice listă, a foştilor activişti comunişti şi a foştilor ofiţeri de securitate, nu s-a aplicat nici astăzi.
„Majoritatea punctelor cuprinse în proclamaţie s-au aplicat, de la cele privind descentralizarea şi pînă la cele care preveau democratizarea ţării, cu excepţia unuia. Punctul 8. Acum vrem să profităm de trecerea celor 20 de ani şi să reamintim că textul proiectul Legii Lustraţiei, ce se află într-un sertar al Parlamentului României şi care cuprinde punctul 8 de la Timişoara nu a fost încă votat, deşi majoritatea parlamentară şi-a arătat susţinerea pentru acestă lege”, spune Florian Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişoara.
Mâine, conducerea societăţii va primi premiul