PROPUNERE l Ministrul german de Finanţe afirmă că crearea unei astfel de instituţii este în discuţie de luna trecută şi nu trebuie respinsă
Un "Fond Monetar European (EMF)", după modelul FMI, ar putea reprezenta soluţia pentru salvarea statelor UE din grave crize bugetare precum cea prin care trece Grecia, consideră ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble.
"Nu trebuie să respingem nimic, nici crearea unui Fond Monetar European" dintre soluţiile care ar putea rezolva cea mai gravă criză prin care trece Zona Euro, crede oficialul german. Un astfel de "EMF" ar putea să asigure refinanţarea datoriei Greciei la dobânzi acceptabile (sub 6,11%).
Astfel s-ar potoli şi febra speculaţiilor pe pieţele de capital. De la începutul anului, investitorii "pariază" pe falimentul Greciei, iar această temere a atras o devalorizare cu 8% a euro în raport cu dolarul SUA. Pe de altă parte, o astfel de instituţie - la care statele euro ar avea "participaţii", în raport cu ponderea lor în Banca Centrală Europeană - ar atenua impresia contribuabililor europeni (mai ales germani) că executivele lor finanţează direct Grecia (sau alte state în dificultate) din banii lor.
Directorul FMI, francezul Dominique Strauss-Khan, găseşte ideea unui "EMF" ca fiind "perfect rezonabilă pentru europeni", care ar avea nevoie de o asemenea instituţie.
După o întâlnire cu premierul elen, George Papandreou, preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, s-a declarat gata să ofere orice asistenţă are Grecia nevoie, dar ideea acordării unui împrumut (exclusă deocamdată de Atena) ar tensiona relaţiile cu Berlinul. La presiunea partenerilor de coaliţie, cancelarul Angela Merkel a fost nevoită să respingă în mod repetat o astfel de ipoteză. (Bogdan Munteanu)
PROPUNERE l Ministrul german de Finanţe afirmă că crearea unei astfel de instituţii este în discuţie de luna trecută şi n