Bucureştenii vor plăti facturi mai mari la întreţinere, preţul apei calde nu va mai fi subvenţionat din bugetul municipalităţii. Fiecare persoană va cheltui cu 30 de lei mai mult pe lună pentru duşurile zilnice. În schimb, 14 milioane de euro vor fi cheltuite pentru reabilitarea fântânilor de pe Bulevardul Unirii şi Parcul Tineretului.
Deocamdată sunt discuţii, însă primarul general, Sorin Oprescu, a declarat ieri că se ia în calcul eliminarea subvenţiei la apă caldă, având în vedere că jumătate din bugetul municipalităţii este direcţionat pentru subvenţiile RADET şi RATB. "Practic, cele două regii sunt două găuri negre care în fiecare an consumă aproape jumate din bugetul municipalităţii", a spus edilul. Bugetul pe anul 2010 este de 5.601.401.000 lei, din care pentru investiţii vor fi folosiţi aproximativ un miliard de lei.
Eliminarea subvenţiei la apă caldă pentru bucureşteni va duce la un cost mediu, care va creşte cu aproximativ 905 lei pe an pentru un apartament convenţional, adică de două camere cu două persoane. Acest apartament convenţional consumă pe an 5 gigacalorii de apă caldă şi 10 gigacalorii pentru căldură. Cele 15 gigacalorii sunt calculate cu un preţ de 119 lei/gigacalorie, rezultând 1.785 de lei pe an pe apartamentul convenţional.
Dacă în perioada imediat următoare, municipalitatea elimină subvenţia la apa caldă, cele 5 gigacalorii consumate într-un an vor fi plătite fiecare cu 300 de lei pe an, în timp ce cele 10 gigacalorii pentru căldură vor fi plătite cu 119 lei pe an, rezultând o cheltuială totală de 2.690 de lei pe an pentru fiecare apartament convenţional. Astfel, pentru un apartament convenţional, creşterea va fi de 905 lei pe an, adică 75,41 lei pe lună pentru 2,5 persoane aşa cum au calculat autorităţile municipale, ceea ce înseamnă o creştere de aproximativ 30 de lei pe lună pentru fiecare persoană