PD-L a obținut sprijinul UDMR în acțiunea de revocare a lui Mircea Geoană din funcția de președinte al Senatului. Cel puțin astfel declară liderii maghiari Marko Bela, Kelemen Hunor și Verestoy Attila. Fără a recunoaște implicit, reprezentanții UDMR vizează, în schimbul susținerii, scaunul care ar rămâne liber dacă Mircea Geoană ar fi revocat.
“Sunt sigur că am avea colegi (în UDMR – n.m.) care ar face faţă cu brio, dar n-am discutat acest lucru”, a declarat Marko Bela, referindu-se la funcția de președinte al Senatului. Cum Verestoy Attila a afirmat că și dacă i s-ar propune acest lucru ar refuza, pentru că ”își cunoaște limitele”, o altă variantă este senatorul UDMR Frunda Gyorgy.
Ar fi încă o dovadă cât de hazlie este politica autohtonă. Pentru cei care au uitat ori pe care pe atunci nu-i interesa politica: Frunda Gyorgy a fost candidatul UDMR pentru funcția de președinte al României în 2000. Inițial, candidatura lui a fost privită ca o surpriză, pentru că orice analist ar fi putut spune că nu are nici cea mai mică șansă să treacă de turul II. Și, totuși, de ce a aruncat UDMR atunci în luptă (pentru prima dată) un candidat?
Calculul a fost unul foarte pragmatic. Mai toate simulările/sondajele realizate în acea perioadă, arătau că o înfruntare în turul II între Ion Iliescu și Theodor Stolojan ori între Ion Iliescu și Mugur Isărescu s-ar fi decis la limită. În schimb, între Ion Iliescu și Corneliu Vadim Tudor, primul urma să câștige detașat.
Scenariul a fost confirmat. Voturile maghiarilor care se estima că vor merge către unul dintre candidații de dreapta (Stolojan sau Isărescu) au fost neutralizate. Mai mult, prin prezența lui în dezbaterea electorală, Frunda i-a oferit ”materie primă” de campanie lui Vadim, care a profitat la maxim (în primul tur) de această situație.
Ce a urmat, se știe: Iliescu a intrat în turul II cu Vadim și a câ