Şapte hectare din Parcul Herăstrău, domeniul public al statului, au ajuns pe mâinile unor băieţi descurcăreţi, pe numele lor Bartolomeu Finiş, Adrian Petrache, Alexandru Bittner şi Fernando Enciu. Suma de achiziţie a fost de 1.500.000 de dolari. Jurnalul Naţional a publicat anul trecut o serie de anchete care scoteau la iveală modalitatea prin care spaţiul verde a trecut din proprietatea BTT în cea a firmelor conduse de cei enumeraţi mai sus. Dosarul a ajuns în instanţă, Curtea de Apel Bucureşti urmând mâine să dea verdictul.
Lanţul ilegalităţilor a început în 1999, când, printr-un ordin al Ministerului Tineretului şi Sportului de atunci, Biroul de Turism şi Tranzacţii S.A (BTT) a primit un certificat de proprietate asupra terenului în suprafaţă de şapte hectare din Parcul Herăstrău. Asta în condiţiile în care spaţiul verde este domeniul public al statului, fiind parte dintr-o zonă declarată monument istoric.
Modalitatea prin care s-a făcut această trecere este dubioasă, fapt recunoscut şi de Tribunalul Bucureşti - Secţia a IV-a civilă. Imediat după ce BTT a întrat în posesia terenului, s-a asociat cu Domino 94 Impex SRL, căreia i-a vândut 63.000 de metri pătraţi. Această firmă este controlată de trei persoane influente, respectiv Bartolomeu Finiş, Adrian Petrache şi Alexandru Bittner. Restul de 7.000 de metri pătraţi au ajuns în posesia lui Fernando Enciu, numele său fiind legat de afaceri legate de Insula Mare a Brăilei şi de Fly Taxi.
Singurii care mai incomodau prin zonă erau reprezentanţii Clubului Sportiv Sportul Studenţesc, care au încercat să desfăşoare în continuare o activitate sportivă pe terenul respectiv, fapt ce a deranjat investitorii, care aveau planuri măreţe în Herăstrău. Au fost somaţi să părăsească spaţiul clubului sportiv, au fost ameninţaţi, li s-au făcut promisiuni financiare care porneau de la 50.000 de euro