Pentru a obţine indemnizaţii de creştere a copilului mai consistente, mulţi părinţi au depus, pe masa autorităţilor locale, cereri însoţite de adeverinţe de venit „umflat”.
Adeverinţe de venit măsluite care să oblige statul să le acorde, timp de doi, sume mai consistente pentru creşterea copiilor. Asta au descoperit angajaţii agenţiilor locale de prestaţii în dosarele multor români care au devenit părinţi de la începutul anului trecut, când legea le-a oferit posibilitatea de a opta pentru o indemnizaţie lunară echivalentă cu 85% din media veniturilor încasate în cele 12 luni precedente venirii pe lume a celui mic.
„Mulţi au adus adeverinţe de serviciu şi nu fişe fiscale, aşa cum prevede legea. Adeverinţe în care erau trecute, cu ajutorul şefilor, venituri mult mai mari decât cele reale. Nu au fost foarte multe cazuri, dar au fost suficiente”, a precizat preşedintele Agenţiei Naţionale de Prestaţii Sociale (ANPS), Viorel Alexandru.
Salariu dublat într-o lună
„Concret, au fost cazuri în care adeverinţa obţinută de la serviciu - în care sunt defalcate sumele încasate în fiecare din ultimele 12 luni de activitate - arăta că salariul solicitantului crescuse cu 100% de la o lună la alta, ceea ce e aproape imposibil. Orice dinamică bruscă de genul acesta sare în ochi”, a adăugat Alexandru.
Acesta a explicat că, în speranţa că va putea „păcăli” funcţionarii statului, părintele care cerea acordarea in dem ni zaţiei a depus la dosar doar adeverinţa de la locul de muncă, deşi, potrivit legii, ar fi trebuit să depună fişe fiscale, decizii de impunere eliberate de administraţiile fiscale pentru venituri independente şi copii după convenţiile civile încheiate.
„Sunt părinţi care ar fi obţinut astfel 100-200 de lei peste cei 600 de lei care li se cuveneau. Pentru asta au adus acte false. Nu vorbim aşadar