O soluţie pentru ca mai mulţi români care suferă de leucemie să fie trataţi ar fi dotarea şi finanţarea centrelor deja existente în România. Cei care au puterea de decizie sunt însă indiferenţi. O bună parte din tratamentele pentru care românii merg acum în străinătate, iar statul le plăteşte, ar putea fi făcute cu succes în ţară, la costuri mult mai mici. Un exemplu relevant este situaţia bolnavilor depistaţi cu leucemie care au nevoie de transplant. Statisticile arată că circa 40% dintre cei care cer ajutor pentru a fi trataţi în străinătate suferă de leucemie.
Ar fi nevoie de dublarea capacităţilor actuale
Experţi români în hematologie consideră că multe persoane cu boli grave ale sângelui ar avea acces la transplantul de măduvă în România dacă ar fi posibilă finanţarea unui număr dublu de proceduri.
Spre exemplu, în 2009, la Compartimentul de Transplant Medular din Institutul Clinic Fundeni au fost efectuate 60 de proceduri. Aici funcţionează doar şapte camere sterile pentru pacienţii cu transplant de măduvă.
„Ar fi nevoie de dublarea numărului de proceduri, deci de o lărgire a capacităţii departamentului”, afirmă Alina Tănase, medic primar hematolog, la Compartimentul de Transplant Medular Fundeni. Medicul consideră că pacientul are dreptul să se adreseze centrului medical în care are cea mai mare încredere, fie din România, fie de peste graniţă.
„În România, procedura este absolut efectuată la aceleaşi standarde ca şi în străinătate. De multe ori, pacienţii preferă să strângă bani şi să plece afară, însă nu serviciul medical în sine este diferit, ci ambientul”, a subliniat dr. Alina Tănase.
Finanţări bătute în cuie de Ministerul Sănătăţii
La nivel naţional, Ministerul Sănătăţii a stabilit finanţarea unui număr fix de transplanturi: 100 de autotransplanturi şi 30 de allotranspla