Poziţia relaxată la volan, folosirea luminilor de întâlnire şi panourile info-trafic sunt câteva soluţii care ar putea relaxa conducătorii auto în lupta cu traficul aglomerat. Sursa: Shutterstock
Nivelul de stres din trafic poate fi controlat prin metode care nu sunt deloc complicate. Nivelul de stres depinde de mai mulţi factori. Primul şi cel mai important se referă la cât timp conduci, la care se adaugă cum conduci, cât de bun eşti la asta (un şofer începător e mult mai stresat decât unul cu experienţă), unde conduci (stresul pe o autostradă cu multe benzi aglomerate este mai mare decât de pe un drum secundar liber), ce conduci (cât de bună este maşina) şi de ce conduci (necesitate sau moft). Experţii în psihiatrie au câteva recomandări antistres pentru şoferi.
1. Poziţia corectă şi luminile de întâlnire relaxează
Pentru a elimina din stresul pe care îl resimţiţi în trafic, e bine să aveţi o poziţie cât mai relaxată. „Staţi lejer, nici prea aproape, nici prea departe de volan. La extreme e tânărul care se crede Schumacher şi stă foarte departe de volan, în comparaţie cu vârstnicul care stă înfundat în bord ca să vadă «botul maşinii»”, spune Gabriel Diaconu, medic psihiatru la Spitalul „Alexandru Obregia”, din Bucureşti.
Mai mult, luminile de avertizare aprinse pe timp de zi dau şoferilor senzaţia de siguranţă, făcându- i mai „vizibili”.
2. Evitaţia zonele aglomerate şi calculaţi timpul de mers
Aglomeraţia şi presiunea timpului sunt motivele principale care generează stresul la volan. „Încercaţi să vă calculaţi timpul pe care îl aveţi de parcurs pentru a nu fi presaţi de lipsa lui. Luaţi-vă marje de eroare”, mai recomandă medicul Gabriel Diaconu. S-a constatat, de exemplu, că mersul cu o viteză mică, dar constantă, comparat cu mersul cu diferenţe de viteză e mai puţin stresant.