Deşi chiriile imobilelor au scăzut chiar şi la jumătate faţă de acum doi ani, alegerea cea mai profitabilă pentru piaţa actuală rămâne închirierea şi nu vânzarea.
Închirierea, cea mai potrivită
Unul dintre pricipalele motive pentru care ar trebui să decizi să închiriezi o proprietate şi nu să o vinzi este faptul că preţurile de vânzare în momentul de faţă sunt foarte mici. Închirierea în general este un instrument mult mai bun pentru cei care îşi permit să aştepte - pentru un termen destul de greu de estimat - până când vor vinde la un preţ mai mare. Un avantaj de necontestat este că, pe durata închirierii, proprietatea este generatoare de venituri în fiecare lună. În această categorie intră şi cei care, deşi nu îşi permit să aştepte să vândă mai târziu, sunt forţaţi de împrejurări, credite şi împrumuturi de obicei.
Când vine vorba de investitori însă, aceştia preferă de obicei să cumpere diferite imobile la preţuri avantajoase (cum sunt cele rulate în prezent) pe care să le scoată la închiriere pentru o perioadă şi mai apoi să le revândă la un preţ mai mare decât cel iniţial, de achiziţie, atunci când piaţa permite acest lucru. Vânzarea poate fi facută şi prin fenomenul de Cap Rate (rată de capitalizare), ceea ce înseamnă că se vând veniturile generate de proprietatea închiriată. Astfel, capitalul investit produce şi venituri lunare, dar şi un profit mare la revânzare.
În ultimul an numărul de apartamente (proprietăţi) scoase la închiriat a crescut la maxime istorice. Unii dezvoltatori chiar au lansat strategii speciale de promovare a închirierii apartamentelor nevândute, iar dintre aceştia unii chiar s-au încumetat să lanseze programul rent-to-buy cu capitalizarea chiriei, ceea ce oferea cumpărătorului ocazia ca suma lunară a chiriei să fie considerată de fapt plata pentru casa achiziţionată.
Valentin Ilie,CEO Coldwell Bank