Soprana bucureşteană cântă pe scenă de patru decenii. Ca profesoară, ea a reuşit să pregătească artişti care au câştigat peste 50 de premii internaţionale.
Soprana Georgeta Stoleriu a sărbătorit anul trecut împlinirea a 40 de ani de activitate concertistică.
Anul acesta, împlineşte acelaşi număr de ani de activitate profesorală.
Ca solistă, publicul o aplaudă la Ateneu, sau la Sala Radio, unde cântă alături de cele mai mari orchestre simfonice din ţară.
Iar ca profesoară la Conservator, a format o şcoală de canto al cărei prestigiu este confirmat de palmaresul internaţional al fostelor sale studente, printre care Felicia Filip, Ruxandra Donose, Liliana Nichiteanu, Ileana Tonca, Aura Twarowska, Mirela Zafiri şi multe alte mari artiste.
Muzicieni de prestigiu au remarcat-o din copilărie.
Primul care i-a sfătuit pe părinţii săi, să o dea „neapărat” la muzică a fost maestrul Viorel Cosma, care a auzit-o cântând pe când avea doar cinci ani.
„Am cântat la o serbare a Clubului UzinelorLaminorul, unde maestrul era, pe atunci, dirijor. Foarte entuziasmat el le-a spus părinţilor mei că ar fi păcat să nu fac muzică”, povesteşte artista.
Un an mai târziu, la selecţia pentru Festivalul Internaţional al Tineretului care s-a desfăşurat la Bucureşti în 1953, Georgeta Stoleriu câştiga, la doar şase ani, locul 1 la toate fazele de selecţie - pe Bucureşti, pe regiune şi pe ţară.
Atunci a remarcat-o celebrul bariton Petre Ştefănescu Goangă care ulterior a dus-o la Radio, unde a început să fie invitată să cânte.
Timp de vreo zece ani, ca elevă la liceul de muzică, a studiat cu asiduitate pianul. Dar, după ce, în ultima clasă de liceu, a avut prilejul să-şi audă glasul răsunând sub cupola Atenelui, pe a cărui scenă cânta pentru prima dată, a înţeles că doar cu vocea doreşte să cânte toată viaţa.
No