Ziua de 8 martie, Ziua Internaţională a Femeii a devenit şi o zi de bilanţ în ceea ce priveşte situaţiile dificile cu care sunt confruntate femeile în diverse ţări ale lumii, începând cu capitolul drepturilor şi al egalităţii între femeie şi bărbat. Chiar dacă 8 martie este ziua când multor femei li se oferă flori, concluziile multor experţi privind persecuţiile la care sunt supuse femeile în lume întunecă total atmosfera festivă a acestei zile.
Ziua de 8 martie, Ziua Internaţională a Femeii a devenit şi o zi de bilanţ în ceea ce priveşte situaţiile dificile cu care sunt confruntate femeile în diverse ţări ale lumii, începând cu capitolul drepturilor şi al egalităţii între femeie şi bărbat.
Chiar dacă 8 martie este ziua când multor femei li se oferă flori, concluziile multor experţi privind persecuţiile la care sunt supuse femeile în lume întunecă total atmosfera festivă a acestei zile. Dacă femeile din Europa o duc ceva mai bine, pe alte continente ele suferă în continuare din numeroase motive, inclusiv din cauza unor modele "culturale" aberante.
Organizaţia Naţiunilor Unite constată, de exemplu, că în zona Asia-Pacific egalitatea dintre sexe este o pură iluzie, considerată de altfel la faţa locului drept un concept "occidental", care nu are sens. Progresul economic al acestor ţări nu a adus cu el şi mai multe drepturi pentru femei, iar în unele ţări se constată chiar un regres la acest capitol.
Un fenomen sinistru rămâne suprimarea fetuşilor de sex feminin. O stupidă tradiţie prin care familiile îşi doresc în primul rând băieţi este pe cale de a provoca un dezechilibru grav în această parte a lumii, mai ales în China, unde, spun specialiştii, lipsesc de fapt 85 de milioane de femei. Altfel spus, 85 de milioane de bărbaţi riscă să rămână celibatari din lipsă de... logodnice şi soţii.
Puţine ţări asiatice au adoptat legi de natură să int