Educatorii suceveni spun că tot mai mulţi copii îşi lovesc colegii imitând personaje de la TV. Psihologii din judeţ tratează tot mai mulţi micuţi care dezvoltă un comportament anormal din cauza televizorului.
Specialiştii suceveni, dar şi educatorii sau învăţătorii sunt îngrijoraţi de numărul tot mai mare de copii care îşi lovesc colegii imitând secvenţe de luptă din serialele de desene animate. „Cât sunt mici ei se află la vârsta imitaţiei. Odată ce îşi aleg ca eroi personaje negative, nici părinţii şi nici cadrele didactice nu pot face mare lucru. Am în grupă copii care imită luptele din desenele japoneze şi se lovesc între ei, nu mai spun că preiau până şi expresiile brutale din engleză precum «asshole»“, spune Maria Cocianga, educatoare.
Psihologii susţin că excesul de programe animate violente le poate dăuna mult copiilor atunci când aceştia ajung la maturitate. Aceştia le recomandă părinţilor să nu-şi lase copiii mai mult de două ore în faţa televizorului şi să supravegheze cu atenţie programele pe care le urmăresc.
Joaca, legătura principală cu lumea înconjurătoare
„În felul acesta, copiii uită că jocul este principala activitate, prin intermediul căruia ei cunosc lumea. Dacă ajung să vadă în lumea animată o realitate mai frumoasă, atunci îi pierdem. Am avut cazuri în care copilul i-a dat tatălui cu un ciocan în cap după ce a văzut cum în «Tom şi Jerry» şoarecele făcea acelaşi lucru pisicii“, a declarat Gabriel Oncescu, psihopedagog. De altfel, concluzia psihologilor este întărită şi de un studiu recent al Consiliului Naţional al Audiovizualului. Conform acestuia, personaje precum Batman sau luptătorii galactici îi instigă pe copii la violenţă şi îi face insensibili.
Copiii preferă serialele cu violenţă ridicată
Studiile arată că, din 100 de copii cu vârste cuprinse între 4 şi 7 ani, 70% privesc