Pe fondul crizei datoriilor cu care se confruntă Grecia în prezent, Uniunea Europeană plănuieşte înfiinţarea unui "Fond Monetar European", au anunţat politicieni europeni, care vor reorganizarea arhitecturii instituţionale în zona euro.
Fondul care va acorda împrumuturi în această zonă ar putea face parte dintr-o schemă franco-germană mai amplă menită să consolideze cooperarea economică şi supravegherea în cele 16 state care aparţin zonei euro, scrie EU Observer.
Comisia este gata să propună un instrument european precum "Fondul Monetar European" care să se bucure de sprijinul membrilor UE, a declarat comisarul pentru politică monetară Olli Rehn pentru Financial Times Deutschland, într-un articol publicat luni.
Rehn a ţinut să precizeze, însă, că pentru orice ajutor financiar provenind din partea unui fond european vor exista "condiţii stricte". În prezent, Uniunea Europeană se bucură de un instrument prin care poate ajuta statele din afara zonei euro cu împrumuturi, dar nu are un mecanism similar pentru cele 16 state europene.
Ministrul de Finanţe german Wolfgang Schäuble a fost primul care a dezvăluit detalii despre acest plan radical, comentează EU Observer. Acesta aanunţat că în curând va prezenta propuneri pentru o nouă instituţie în zona euro care să aibă puteri de intervenţie comparabile cu Fondul Monetar Internaţional cu sediul la Washington.
Nu plănuim să înfiinţăm o instituţie care să concureze cu FMI, dar pentru stabilitatea internă a zonei euro, avem nevoie de o instituţie cu experienţa şi puterea FMI, a declarat Schäuble.
Grecia se luptă în prezent cu datorii de circa 300 miliarde de dolari.
Banca Centrală Europeană şi instituţiile europene sunt conştiente că lipseşte ceva din cutia noastră cu instrumente pentru rezolvarea crizelor serioase şi neprevăzute ce pot apărea într-unul din statele europene, a declarat N