Precipitaţiile abundente şi topirea zăpezii au determinat creşterea nivelului apelor fluviului. În această dimineaţă, nivelul Dunării a ajuns la 576 de centimetri, cu 16 centimetri peste cota de atenţie. Creşterea din ultimele trei zile a fost de 35 de centimetri (cota de atenţie este de 560 de centimetri, cota de inundaţie - 600 cm, iar cota de pericol - 700 cm).
Fluviul - monitorizat din trei, în trei ore
Florin Uzumtoma, directorul Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) confirmă pericolul de producere a inundaţiilor: “Este posibil orice. Să vedem ce va veni de pe râurile Prut şi Siret: Dunărea este monitorizată şi se fac măsurători din trei, în trei ore", ne-a explicat Florin Uzumtoma.
Reamintim că Institutul Naţional de Hidrologie a extins avertizarea hidrologică Cod galben inclusiv pentru judeţul Galaţi. Valabilitatea avertismentului - 12 martie 2010, dată până la care se prognozează propagarea viiturii formate deja pe Dunăre.
CITEŞTE ŞI: Râurile Prut şi Siret sunt la cota de inundaţie
La Galaţi, maximul istoric al cotelor Dunării a fost atins în aprilie 2006, când a ajuns la 677 de centimetri, cu 57 de centimetri peste cota de inundaţie.
De asemenea, Sistemul de Gospodărire a Apelor se află în stare de alertă pe digurile Brateşul de Jos şi Bădălan, unde monitorizează permanent starea îndiguirilor. Sunt organizate patrule care urmăresc permanent punctele critice, pentru intervenţia rapidă în caz de necesitate fiind pregătiţi saci cu pământ pentru supraînălţarea coronamentului digului în zonele cu garda minimă.
Este monitorizată şi evoluţia fenomenului de remuu pe râul Siret, în zona cartierului Barboşi şi în punctul satului pescăresc (sub benzile transportoare ale ArcelorMittal).
UPDATE- 10:45: Conform ultimei prognoze hidrologice, nivelul maxim pe secţiunea Galaţi va fi atins pe 10 mart