Chiulangii şi indisciplinaţi, elevii prahoveni au un "apetit" tot mai scăzut pentru şcoală. Statisticile primului semestru şcolar confirmă trendul din ultimii ani: promovabilitate în scădere şi absenteism... în creştere
Fumatul în toaletă sau în văzul profesorilor, atitudinea obraznică de la ore, venitul la şcoală pe sărite sau chiar incidentele violente nu mai sunt repere izolate ale şcolii româneşti, iar învăţământul din Prahova nu face nici el excepţie.
Dovada o reprezintă cele aproximativ 15.000 de note scăzute la purtare în primul semestru din anul şcolar 2009-2010 pentru absenţe şi comportament neadecvat şi cele 450 de exmatriculări. Şi nu este puţin, în condiţiile în care 90.000 de elevi au fost înscrişi la şcoală în toamnă.
"Sunt multe absenţe şi multe note scăzute la purtare. Este o problemă care ne preocupă şi am cerut cadrelor didactice, părinţilor şi elevilor să ne ajute să o rezolvăm. Ideal ar fi ca acest fenomen să dispară, dar trăim într-o lume reală", ne-a declarat Nicolae Angelescu, inspector şef al ISJ Prahova.
Evident, fruntaşii la această categorie sunt liceenii, atât cei din ciclul inferior, clasele a IX-a şi a X-a, cât şi cei din ciclul superior sau şcolile de arte şi meserii.
"Fără a fi o scuză, găsesc oarecum normal acest lucru. În liceu, adolescenţii trec printr-o perioadă ingrată şi încearcă să atragă atenţia prin atitudini extreme sau, cel puţin, extravagante. Evident, nu sunt de acord cu episoadele violente în care pot degenera aceste comportamente", ne-a spus Cristina Dardamon, diriginte al unei clase a XI-a.
Promovabilitate în cădere liberă
În general, în funcţie de regulamentul fiecărei şcoli, unui elev i se scade nota la purtare cu un punct pentru 10 absenţe nemotivate, iar la 20 cu două puncte şi aplicarea unei mustrări.
Cum învăţământul obligatoriu în România este de până la 10 clase, ex