Obtinerea cetateniei romane de catre cetatenii moldoveni este un drept incontestabil, insa ea nu poate fi trivizalizata si transformata intr-un simplu instrument de garantare a libertatii de miscare, considera noul ambasador al Romaniei la Chisinau, Marius Lazurca. "Nu e suficient sa iti doresti sa calatoresti pentru a fi un potential cetatean roman", a spus diplomatul intr-un interviu acordat Hotnews.ro.
Informatia pe scurt:
Ambasada noastra in Republica Moldova da masura fortei reale a politicii externe a Romaniei. Personalului consular ii voi reaminti ca stam cu totii sub exigenta unui ”proiect de suflet”, o expresie care adauga unei prioritati strategice o nuanta unica de atasament moral. Nu e exagerat sa spunem ca Romania nu si-a pierdut niciodata rolul de sponsor principal al Republicii Moldova in cadrul UE. Ceea ce noi avem acum ocazia sa demonstram definitiv, alaturi de guvernul de la Chisinau, este ca interesele noastre in raport cu Chisinaul sunt ”euroconforme”, cum se spune in jargonul de Bruxelles Propunerea de creare a unui instrument financiar-bancar de sprijinire specifica a intregii sfere de cooperare economica bilaterala a stirnit interesul expertilor. Sunt increzator ca ea se va si concretiza la timpul potrivit si prin implicarea institutiilor adecvate
Reporter: Presedintele Basescu a semnat vineri decretul de acreditare ca ambasador in Republica Moldova, cand estimati ca veti ajunge la Chisinau?
Marius Lazurca: Imi doresc, desigur, sa incep cat mai repede cu putinta. Pe de alta parte, cutumele diplomatice legate de plecarea de la post, precum si multimea de detalii presupuse de un transfer cu intreaga familie imi impun niste limite. Cred, prin urmare, ca nu e cu totul irealist sa imi doresc sa ajung la Chisinau indata dupa Pasti. Sper sa reusesc.
Apreciez ca frustrarea originara a cetatenilor Republici