Programul de Convergenta al Romaniei pentru perioada 2009 - 2012, actualizat in luna februarie a acestui an, pune accent pe reducerea deficitului bugetar sub nivelul de 3% din PIB si mentine angajamentul de adoptare a monedei euro de la 1 ianuarie 2015.
Reducerea deficitului bugetar sub nivelul de 3% din PIB, intr-o maniera sustenabila, si aderarea Romaniei la zona euro reprezinta principalele angajamente asumate de guvern in ultima editie a Programului de Convergenta.
„Editia a patra a Programului de Convergenta arata intentia Romaniei de a aduce deficitul structural la mai putin de 1% din PIB pana in 2014, asigurandu-se astfel o marja suficienta pentru evitarea depasirii limitei de 3% din PIB a deficitului bugetar. Angajamentul de adoptare a monedei euro la 1 ianuarie 2015 este mentinut si reprezinta o ancora importanta in promovarea reformelor bugetare si structurale necesare cresterii flexibilitatii economiei romanesti.”, se precizeaza chiar in introducerea programului.
In vederea aderarii la zona euro, Romania trebuie sa indeplineasca criteriile de convergenta nominala prevazute in Tratatul de la Maastricht, printre care se afla si incadrarea si mentinerea deficitului bugetar sub nivelul de 3$ din PIB.
Deficitul bugetar al Romaniei a fost de 7,4% din PIB in 2009, la valoarea produsului intern brut publicata de INS, de 491,27 miliarde lei.
Noile prevederi din acordul de finantare incheiat cu Fondul Monetar International impun Romaniei un deficit bugetar de maxim 5,9% din PIB in 2010 si obliga autoritatile romane sa reduca cheltuielile statului cu salariile bugetarilor cu 0,2% prin disponibilizari si inca 0,2% prin diminuari.
Obiectivele bugetare esentiale din cadrul Programului de Convergenta vizeaza atenuarea ciclicitatii economiei, reducerea presiunilor inflationiste si limitarea deficitelor externe.
„Una din provocari