Tunisianul studiază medicina, însă până să termine şcoala s-a gândit să deschidă un local tradiţional, Sahara, unde nu se serveşte alcool, însă clienţii pot fuma narghilea sau se pot răsfăţa cu cele mai delicioase preparate.
„Oamenii în general când se gândesc la studenţii străini au impresia că sunt putred de bogaţi. Însă nu toţi sunt aşa. Unii părinţi fac eforturi incredibile pentru a-şi vedea fiul sau fiica medic”, îşi începe povestea Heny Khelifi. Heny a venit la Cluj în 2007 pentru a studia stomatologia, după ce absolvise medicina în Tunisia, cu gândul de a deveni chirurg de maxilo-facială.
Clujul, un oraş scump pentru tunisieni
Şi-a găsit un loc de muncă încă după primele luni după mutarea la Cluj, pentru a reuşi să se întreţină de unul singur în oraşul de pe Someş. “Prima impresie legată de Cluj? Mi s-a părut totul excesiv de scump, raportat la traiul din Tunisia. O pâine în Tunisia e echivalentul a 50 de bani”, a explicat tunisianul.
Nu a stat cu mâinile în sân, iar la începutul acestui an, a hotărât să-şi deschidă un local cu specific arăbesc, mizând pe cererea de pe piaţă şi pe numărul mare de studenţi străini din Cluj. Astfel, la câteva zile după deschiderea restaurantului Sahara, de pe strada Tipografiei, localul a fost plin ochi. „În oraş, nu prea sunt localuri de gen, de calitate. Am mizat pe asta, şi atunci succesul a venit oarecum de la sine. Am vrut să găsesc o sursă prin care să mă întreţin singur, să-i ajut şi pe ai mei”, se confesează Heny.
Fără alcool în Sahara
Printre aspectele inedite ale localului gândit de Heny este faptul că aici nu se comercializează băuturi alcoolice, se fumează narghilea şi se servesc preparate tradiţionale arabe, într-o atmosferă întreţinută de muzica orientală.
Studentul a recunoscut că în Tunisia, ţara lui natală, ar fi fost mult mai dificil să-şi deschidă o afacere