În urmă cu 20 de ani, Sergiu Celac, ministrul de Externe al României, se afla în vizită oficială la Moscova, la invitaţia omologului sovietic, Eduard Şevardnadze.
Guvernele de la Bucureşti şi Moscova doreau iniţierea unui dialog "pe baze noi". Scopul declarat al vizitei lui Sergiu Celac la Moscova a fost "informarea reciprocă" privind schimbările politice ce aveau loc în România şi URSS. S-au analizat "posibilităţile reale" de aşezare a relaţiilor dintre cele două ţări pe noi baze, în spiritul "prieteniei tradiţionale dintre cele două ţări vecine şi aliate".
Pe viitor, contactele bilaterale trebuiau să fie "reciproc avantajoase", în spiritul respectării independenţei, egalităţii în drepturi, neamestecului în treburile interne şi integrităţii teritoriale.
REGIMUL DE VIZE
Pe lângă declaraţiile de intenţii, miniştrii de Externe român şi sovietic aveau însă de rezolvat şi probleme concrete, cauzate de noile relaţii existente după ieşirea ţării noastre din blocul "ţărilor frăţeşti". Aşadar, s-a căzut de acord ca în scurt timp să se finalizeze, în vederea semnării, acorduri reciproce de călătorie între cele două ţări.
În vederea fluidizării contactelor dintre cetăţenii români şi sovietici s-a decis începerea negocierilor pentru deschiderea unor consulate la Iaşi (al URSS) şi la Chişinău (al României). Pentru continuitatea relaţiilor culturale s-a hotărât înfiinţarea unor centre culturale de informare la Bucureşti şi la Moscova.
ECONOMIC, LUCRURILE MERGEAU BINE
După întoarcerea la Bucureşti, Sergiu Celac a acordat un interviu ziarului Adevărul, în care relata aspecte referitoare la convorbirile economice ce s-au purtat la Moscova: "Discuţiile au fost eminamente politice. Dar, în ziua de azi, economia e şi ea politică - nu în sensul de economie politică, ci în sensul de politică economică. Deci, ceva s-