Profesorul Dan Prelipceanu, medic primar psihiatru, directorul medical al Spitalului "Alexandru Obregia" din Bucureşti, ne lămureşte dacă şi cum afectează criza financiară starea psihică a românilor. Criza presupune scăderea salariului, dificultăţi la locul de muncă, rate neplătite din cauza lipsurilor financiare. Toate acestea au, într-adevăr, repercusiuni asupra stării psihice. "Ratele neplătite la timp reprezintă o situaţie depresogenă, anxiogenă, care poate duce chiar la sinucidere", afirmă reputatul specialist. "Dacă nu au fost până acum astfel de cazuri, nu sunt excluse pe măsură ce criza se adânceşte", mai spune specialistul.
FĂRĂ CHEF DE VIAŢĂ
O persoană care trece printr-un episod depresiv e mai retrasă, mai puţin comunicativă, îşi pierde cheful de viaţă, nu mai are poftă de mâncare, slăbeşte, are gânduri negre. De cele mai multe ori, persoana care ştie că are probleme financiare îşi dă seama că prezintă toate simptomele unui depresiv, dar şi le ascunde de cei din jur. "Sunt cazurile psihotice", spune profesorul Prelipceanu. În general, aceste cazuri nu apar din senin, ci pe fondul unei vulnerabilităţi genetice.
Nu toate persoanele care trec prin situaţii financiare dificile trebuie să facă un episod depresiv. "Dacă faci acum depresie, în contextul crizei, care vine cu şomaj, penurie financiară sau alte aspecte de acest gen, e semn clar tot de vulnerabilitate genetică. Acum, întâmplător, criza a fost un factor declanşator. Dacă nu ar fi fost criza, episodul s-ar fi produs oricum, cu sau fără vreun motiv", precizează profesorul Prelipceanu.
Dacă depresia este cauzată de pierderea locului de muncă, în general, o dată cu recăpătarea slujbei, situaţia se ameliorează. "Afecţiunea nu trece imediat, însă dispariţia factorului declanşator atenuează simptomele. Dacă şocul e foarte mare, depresia, odată declanşată, îşi urm