Criminaliştii de la Serviciul de Identificări Judiciare au la dispoziţie baze de date cu ajutorul cărora, pornind de la un singur semnalment, pot da de urma infractorilor. Mai ţineţi minte cum detectivii din filmele vechi analizau amprentele cu lupa, încercând să identifice infractorul?
Până în 1996 aşa se lucra şi la noi. Experţii de la Institutul de Criminalistică, dar şi poliţiştii din ţară specializaţi în dactiloscopie (procedeul de identificare a persoanelor pe baza amprentelor digitale) aveau de făcut o muncă de Sisif.
Criminologul Tudorel Butoi: „Vor urma sechestrări de persoane cu răscumpărări”
PAUL MEDINCEANU - Un investigator expert în urmăriri
Comisarul şef de poliţie Ionel Necula, şeful Serviciului Identificări Judiciare de la Institutul de Criminalistică, lucrează de 26 de ani în domeniu şi a simţit pe pielea lui ce înseamnă clasica muncă de dactiloscopie. De 14 ani încoace, lucrurile s-au schimbat. Sarcina sa este ceva mai uşoară pentru că a fost implementat sistemul AFIS Morphotrack - un sistem informatic integrat, destinat examinării dactiloscopice în vederea identificării persoanelor care au comis fapte antisociale.
Din 2007, acest sistem există în toate Inspectoratele Judeţene de Poliţie. Acum, imaginea amprentei se introduce în sistem şi în câteva minute apare o listă de amprente asemănătoare, expertul urmând să spună cu care anume se potriveşte.
Înainte se lucra cu cartoteci. Vrafuri întregi de dosare de desene papilare în care trebuia căutat în vederea identificării. O meserie meticuloasă, dar, spun experţii, deloc plictisitoare.
O experienţă de neuitat
Ionel Necula vorbeşte cu pasiune despre activitatea lui. „Cu ajutorul lupei clasice priveam mii de desene papilare şi stabileam acele detalii caracteristice asemănătoare ca formă, mărime şi plasament. Pe cele de la cazurile deosebite le ţineam minte",