Cinci dintre cei mai mari administratori de fonduri mutuale obliga clientii sa isi deschida un cont curent la banca din grup pentru a putea deveni investitori in fondurile pe care le gestioneaza.
Contul curent este poarta de intrare in fondurile mutuale administrate de Erste, Raiffeisen, Erste, Raiffeisen, BRD, OTP si EFG Eurobank. De exemplu, inainte de a deveni investitor in fondurile administrate de societatea Erste Asset Management, parte din grupul financiar Erste care controleaza BCR, o persoana trebuie sa fie client al BCR prin deschiderea unui cont curent. La fel se intampla si in cazul fondurilor gestionate de diviziile de asset management ale Raiffeisen, BRD, OTP si EFG Eurobank.
Recent, societatea de administrare Raiffeisen Asset Management, al doilea mare administrator de fonduri cu active nete in gestiune de peste 1 mld. lei, a eliminat posibilitatea de a efectua subscrieri sau rascumparari in numerar si a introdus obligatia ca investitorii sa-si deschida un cont curent la Raiffeisen Bank la data adeziunii in fond. De asemenea, Raiffeisen Asset Management va desfasura distributie de unitati de fond numai catre investitori care au conturi deschise la Raiffeisen Bank.
"Eliminarea operatiunilor cu numerar este o aliniere la ceea ce se intampla in piata. Este justificata de necesitatea fluidizarii operatiunilor avand in vedere ca se inregistreaza si cateva sute de operatiuni intr-o singura zi. Pe de alta parte, deschiderea unui cont curent la Raiffeisen Bank ne permite sa ne cunoastem mai bine clientii si sa prevenim spalarea banilor sau alte incidente cu persoane care au primit sanctiuni internationale", a spus Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management.
Majoritatea investitorilor noi in fonduri mutuale sunt deja clienti ai bancilor
In cazul celor cinci administratori bancari care obliga investitorii sa aiba un cont c